onsdag 30 november 2011

Här kommer lite intressant läsning om + & - metoden

Plus- och minusmetoden är en del av beteendeaktivering,  som är en form av KBT, kognitiv beteendeterapi. Den innebär att man undersöker på vilket sätt ens olika beteenden påverkar depressionen.
Grundtanken är att problemet inte finns inom en själv, utan att depressionen helt enkelt signalerar att man inte lever det liv man verkligen vill leva. Den handlar också om medveten närvaro och om att lära känna sina tanke- och beteendemönster. Vissa saker som vi gör kanske förstärker känslorna av meningslöshet och hopplöshet (minusaktiviteter), medan andra gör dem lättare (plusaktiviteter).
Kännetecknande för minusaktiviteter är att de stjäl din kraft och energi. De känns jobbiga att göra och man gör dem ofta för någon annans skull.

Så rensar du bort dina minusaktiviterer:
* Börja säga ”jag är så jävla trött på att…” och notera vad du spontant tänker på. På så vis får du hjälp att identifiera dina minusaktivteter
* Be andra om hjälp med minusaktiviteter tills du själv orkar göra dem.
* Träna på att säga nej till saker du inte vill – utan att be om ursäkt. Säg: Nej tack, jag vill inte. Då visar du för dig själv att din vilja är viktig.
* Ta en paus från människor i din omgivning som inte får dig att må bra. Umgås med människor för din skull inte för deras.

Och så gör du plats för dina plusaktiviterer:

* Känn efter vad som ger dig energi i vardagen, det kan vara träning, god mat, möten med människor.
* Våga utmana dig själv, utsätta dig för nya situationer, för då känner du att du växer. Det som känns utmanade och skrämmande är oftast inte farligt, bara ovant.
* Våga också berätta för andra hur du känner. Det kan leda till starka och jobbiga känslor – men ger en trygghet att känna att man kan vara sig själv och att människor finns kvar ändå.
* Ge dig tid att fundera på de stora livsfrågorna, dina värderingar och vad du vill med ditt liv. När du vet det, sätt mål som överensstämmer med dina värderingar så kan du lättare att prioritera och göra medvetna 
val i din vardag.
http://mabra.com/lar-dig-skippa-deppet-med-plusmetoden/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar