söndag 20 november 2011

Vad är panikångest?

Jag har kikat runt på efter fakta om panikångest. Några av er har bett mig att förklara det lite bättre. Och det känns som om det är svårt att förklara det och sätta ord på det. Så jag hittade bland annat det här. Hoppas ni får ut något utav det i alla fall.

Biologiskt har man funnit att det finns en genetisk sårbarhetskomponent som yttrar sig genom överaktivitet hos det autonoma nervsystemet som styr kroppens fly-eller-fäkta reaktioner.
Denna överaktivitet kan bland annat utlösas av hyperventilering, överandning då koldioxidhalten i blodet sjunker och av störningar i överförelsen av signalsubstansen serotonin i hjärnan. Därför är behandling med ett SSRI-preparat ett effektivt sätt att dämpa panikkänslor. Psykologiskt förklaras uppkomsten av paniksyndrom utifrån ett stress-sårbarhets perspektiv där en ärftlig belastning i kombination av stress och negativa livshändelser ligger till grund för utvecklandet av sjukdomen.
Vid hög stressbelastning kan kroppens livsnödvändiga alarmsystem som signalerar fara och manar till flykt, aktiveras av misstag. Om den drabbade med förnuftet inte finner någon rimlig anledning till rädsle-reaktion kan de kroppliga symtomen till exempel hjärtklappning, yrsel och tryck över bröstet och overklighetskänslan tolkas som att något katastrofalt håller på att inträffa, till exempel att man håller på att svimma, få en hjärtattack eller att man ska göra något okontrollerat.
Dessa katastrofala tolkningar av symtomen ger hjärnan nya farofyllda impulser vilka i sin tur spär på rädsle-reaktionen som snabbt kan eskalera och kulminera i en panikattack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar